Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tacittin Çalım,”Ne Oluyor?”

18 Eylül 2017 Pazartesi günü başlayan yeni eğitim öğretim yılında ilçemiz köylerinden Hasköy'de bulunan Hasköy ilkokulu kapandı.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2017 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Tacittin Çalım,”Ne Oluyor?”

Nilay YILMAZ

    Yıllarca Hasköy ilkokulu'nda öğretmenlik yapan Tacittin Çalım konu ile ilgili olarak gazetemize yaptığı yazılı açıklamada, ““Bu hafta okulların açılış haftası. Her yıl olduğu gibi yirmi yıl emek verdiğim Hasköy ilköğretim Okuluna öğretmen arkadaşların eğitim-öğretim yıllarını kutlamak, başarı dilemek  için gittim.
    Bahçesinde öğrencisi olmayan bir okulla karşılaştım. Giriş kapısında iki veli ve bir bayan öğretmen vardı. içeriye girdiğimde beni bütün sıcaklığı ile karşılayan, ama çok meşgul bir müdür ile boş salonlar, sınıflar karşıladı.
    Okulun ilkokul bölümü öğrenci yokluğundan kapanmış. Ortaokul kısmında da 36 öğrenci kalmış. ilkokul'un kapandığını öğrendiğimde o kadar üzüldüm ki böyle bir acıyı 25 aralık 1973'te Cüdi Dağı'nın en yüksek köyünde öğretmenken el radyosundan ismet inönü'nün ölüm haberini aldığımda duymuştum. içinde aynı acıyı bir daha hissettim.
    Öğretmen odasına çıktığımda gencecik dört öğretmen vardı. Konuştuk sohbet ettik ve hepimiz ağlarken gözyaşlarımızı birbirimizden saklamaya çalıştık. Çoğunu içimize akıtsakta bir kısmının taşmasına engel olamadık. Sözcükler gırtlağımıza düğümlendi kaldı. O genç kardeşlerim ve ayni üzüntüyü duyuyorlar. 
    1978'de Hasköy'e öğretmen olarak gelmiştim. Sadece ilkokulu'nda 120 küsür öğrenci ve 7 öğretmen vardı. Bu okula şuan 6 köyün öğrencisi toplanıyor. Ve okul kapanıyor! 
    Ne oluyor? Bu öğrencilerin geldiği 6 köyde 40 öğretmen vardı. Şimdi 40 öğrenci kalmamış.
    Bu köye öğretmen olarak geldiğimde ilkokul'un arsasında artık düğün salonu var. Ortaokul olarak kullandığımız binada çok yakında boşalacak.  Acaba orası da gasilhanemi olur?
    Kasaba genelinde köylerimizde ki 28 okuldan 26 sı kapandı. Ne oluyor?  Bu soruyu köyde tanıdıklarla da paylaştım. Kimisi “Köylerde çocuk kalmadı” dedi.  Neden kalmadı? Kimi “Gençler şehirlerin varoşlarına göçüyor”dedi. Neden? Kimisi “Doymuyoruz”dedi.  Neden? Bu topraklar, üzerinde yaşayanları  tarih boyunca beslemiş, doyurmuş, mutlu etmiş şimdi neden doyurmuyor?  Bu topraklara sahip olmak için, sahip olanlar da korumak için az savaşmadılar Şimdi bu kadar basit nasıl terk edip gidiyorlar?
    Okulun bitişiğinde  şehitliğimiz var.  Balkan savaşında  bu toprakları savunurken şehit olmuş bu insanlar bunlara ne diyeceğiz? Bunlara ne cevap vereceğiz? Bu soruların yanıtını bulamadık sizlerle paylaşıyorum bilen varsa gelsin.”dedi.
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.