Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Mutlaka Veteriner Hekim Kontrolünde Kestirip Tüketilmeli”

Trakya Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Dr. Erdal ilgü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesecek olan vatandaşlara bazı önemli hususlara dikkat çekerek önerilerde bulundu. Dr. ilgü, “Mutlaka belediyelerin hayvan kesim yerlerinde hayvanlarını veteriner hekim kontrolünde kestirip onların öngördüğü şekilde tüketmelerini öneririm” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2017 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2017 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
“Mutlaka Veteriner Hekim Kontrolünde Kestirip Tüketilmeli”

 Nilay YILMAZ

  Trakya Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Dr. Erdal ilgü, hayvancılık yapanların hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek açısından dikkat etmeleri gerektiğine de dikkat çekti. Kurban Bayramında çok ciddi hayvan kesimi olduğunu belirten Dr. ilgü, vatandaşın hayvan alırken dikkat etmesi gerektiği hususlara da değindi ve şunları söyledi:
    “Kurban Bayramı'nda çok ciddi anlamda bir hayvan kesimi oluyor. Hayvanlardan insanlara geçen Zoonoz dediğimiz hastalıklar 250'den fazla ki öncelikle bunu belirtmeliyiz. Yani hayvanlardan insanlara geçen insanları hasta eden, insanların ölümüne veya sakat kalmasına neden olan ya da hayat kalitesini düşüren 250'den fazla hastalık var. O kadar ciddi bir durum. O nedenle çok dikkat etmek lazım. Geçtiğimiz günlerde de anlatmıştık LSD dediğimiz bir hastalık var. Lalapaşa Edirne bölgesinde karantina, aşılama çalışmaları sürüyor. Sinek, sivrisinek, kene ve parazit parazit dışı mücadelesine hayvancılık yapanların dikkat etmesi, hastalığın yayılmasını önlemek açısından çok önemli. Gelecek kurbanda da satışların, alış verişlerin sekteye uğramaması, zarar görmemesi açısından önemli diye düşünüyorum. Halk sağlığı toplum sağlığı açısından bu kadar çok hastalığın insanlara geçme riski olan hastalık durumunun kurbanda çok daha dikkat etmemiz gerektiğine dikkat çekmek istiyorum. Çünkü bu kadar yoğun hastalığın olduğu, insanların hastalanabilme riskinin yüksek olduğu durumlarda insanların kendi kendine hayvanı alıp avlularında, evlerinde kesip tüketmeleri doğru değildir. 
    Mutlaka belediyelerin hayvan kesim yerlerinde hayvanlarını veteriner hekim kontrolünde kestirip onların öngördüğü şekilde tüketmelerini öneririm. Tabi hayvan alırken de dikkat edilmeli. Mutlaka belediyelerin izin verdiği Pazar yerlerinden hayvanları almaları, sağlıklı görünmesine dikkat etmeleri, örneğin; tüylerinin karışık olmaması, ağzından salya, burnundan sümük gibi şeylerin akmadığına dikkat edilmeli. Yani genel görünümde sağlıklı, canlı bakışlı hayvanların alınması, vücudunun çeşitli yerlerinde şişlik, kabarıklık, anormal yapıların olmadığına dikkat etmeleri gerekir. Aşılarının yapıldığına Tarım il Müdürlüklerinin yaptığı aşıların, ilaçlamaların yapıldığına dikkat etmelerini öneririm. Onun dışında aldıkları hayvanın mutlaka sağlık kontrolünden geçirerek yani sağlık raporu alınarak hayvanlar pazarlara getiriliyor. Bunlara dikkat edilmeli. Sağlık raporu ile sevk edilmiş hayvanları tercih edip, belediyelerin uygun gördüğü pazarlardan almalarını öneriyoruz. Aldıktan sonra kasapların gözetiminde, belediyelerin uygun gördüğü kesim yerlerinde kasapların kesmelerine müsaade etmeliler. Kendileri 'Ben keserim ben yaparım' diyerek kendilerini doğrayıp başlarına kaza getirmemelerini öneririm. Ve oradaki veteriner hekimlerin muayenesi ile sağlıklı olmayan hayvanlar zaten ya imha edilecek ya da şartlı tabi tüketime sunulacaktır. Bunları dikkatle takip etmelerini öneririm.”dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.