Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzel,“2023 Yılı ÇKS Kaydı Başvuru Süresi Uzatılmalıdır”

“31 Aralık 2022 tarihinde bitecek olan 2023 yılı ÇKS kaydı başvuru süresi uzatılmalıdır.”diyen Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel gazetemize açıklamada bulundu. Uzel açıklamasında; “2022 yılında ÇKS'ye kayıt yapan çiftçilerin bir kısmı başvuru yapmadı.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2022 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2022 11:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Uzel,“2023 Yılı ÇKS Kaydı Başvuru Süresi Uzatılmalıdır”

Nilay YILMAZ

 “31 Aralık 2022 tarihinde bitecek olan 2023 yılı ÇKS kaydı başvuru süresi uzatılmalıdır.”diyen Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel gazetemize açıklamada bulundu.
Uzel açıklamasında; “2022 yılında ÇKS'ye kayıt yapan çiftçilerin bir kısmı başvuru yapmadı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda dijitale geçiş uygulaması ile arazi beyanında ve ek belgelerinde değişiklik olmayan çiftçilerin başvurularını e-Devlet üzerinden kabul etmeye başladı. Diğer çiftçilerimizin başvuru belgeleri ise geçmiş yıllarda olduğu gibi Odamız tarafından tamamlanmakta, çiftçilerimiz tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ilçe Müdürlüklerine teslim edilmektedir. 
Bu yıl yapılan yeni uygulamalara çiftçilerimiz yeterince uyum sağlayamıyor. Özellikle uygulamanın ilk yılı olması nedeniyle e-Devlet başvurularında sık sık sistem sorunu yaşanıyor.
Bilindiği üzere ÇKS kaydını yaptırmayan çiftçilerimiz desteklerden yararlanamıyor, tarım sigortası yaptıramıyor ve düşük faizli kredi kullanamıyor. Çiftçilerimiz yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelebilecek zararlar doğrultusunda, kredi borçlarını düşük faizle erteleyemiyor veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden yararlanamıyor. 
Üretim yapan çiftçilerimiz yüksek üretim maliyetleri karşısında destek de alamayınca üretimden vazgeçmek durumunda kalıyor.
Gıdaya erişimin günden güne zorlaştığı günümüzde tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak ve çiftçileri tarımda tutabilmek için tarımsal destekler önemlidir. Bu önem her geçen gün artıyor.
Başvuru süresinin bitmesine kısa bir süre kalmasına rağmen, 2022 yılında ÇKS'ye kayıt yapan çiftçilerimizin bir kısmı bu yıl başvuru yapmadı. Bu nedenle 31 Aralık 2022 tarihinde bitecek olan 2023 yılı ÇKS kaydı başvuru süresi uzatılmalıdır.
ÇKS'ye kaydını yaptıracak çiftçilerimizin Çiftçi Belgesini alabilmesi, Ziraat Odamızda kayıtlarının aktif kalabilmesi için kayıtlı odaya en kısa zamanda başvurmaları gereklidir.”dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.