Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Kutlu Olsun”

Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla gazetemize yazılı açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2022 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2022 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
“Çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Kutlu Olsun”

Sertkan YILMAZ

    Yaptığı yazılı açıklamada; “Öncelikle zor iklim koşulları, artan girdi maliyetleri, tarım ürünleri hakkında alınan yanlış ithalat kararları ile ürün fiyatlarına yapılan baskılara rağmen bu zor şartlarda ülkemiz için üretimini ve geçimini sürdürmeye çalışan değerli çiftçilerimizin “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü” kutluyorum.
    Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) 1984 yılında aldığı bir kararla 14 Mayıs tarihini “Dünya Çiftçiler Günü” olarak ilan etmiştir.
    Uluslararası düzeydeki en büyük çiftçi teşkilatı olan IFAP' ın başlıca amacı: Ulusal çiftçi kuruluşları ile ilişki kurmak, aralarındaki bağlantıyı sağlamak, tüm çiftçilerin yaşam düzeylerinin geliştirilmesine çalışmak ve çiftçilerin ülke ekonomisine yaptıkları katkıları, çalışma ve yaşam şartlarını, problemleri ilgili kişi ve kuruluşlara duyurmaktır.
    Tarımsal üretim önemli ölçüde doğa şartlarına bağlıdır. Bu durum ise çiftçilerimiz açısından çok büyük zorlukları ve riskleri ortaya koymaktadır. Fedakâr çiftçilerimiz her türlü güçlüğe göğüs gererek insanlar için hayati önem taşıyan tarıma dayalı sanayinin hammaddelerini üretmektedir. Ancak toplumun çiftçilerle dolaylı ya da direk iletişim içinde olmayan kesimleri bu özveriyi anlamakta güçlük çekmekte ve bu insanlarımıza gerekli anlayış ve desteği göstermekten geri kalmaktadırlar.
    Ülkemiz dünya üzerinde kendi kedini besleyen 7 ülkeden biri iken, maalesef bu özelliğini yanlış tarım politikaları yüzünden kaybetmiştir. Türk Tarımında Üretim durduğu için Türkiye şu an dışa bağımlı hale gelmiştir.
    Üretim maliyetlerinin büyük bir bölümünü oluşturan gübre, tohum ve mazottaki destek miktarı arttırılmalıdır. il Koordinasyon Kurulu toplantılarında yapılan değerlendirmeler, ilgili Kurumlara sunulmak üzere bölgemizde yaşadığımız sıkıntılar ile birlikte önerilerimiz de Genel Merkeze rapor edilerek çözüm aranmaktadır.
    Taban fiyatlarının maliyetin üstünde belirlenmesi, fiyatların maliyet kar olarak düzenlenmesi gerekmektedir. 
    Doğayla dost sürdürülebilir tarımsal üretimi teşvik amacı ile gerekli olan işletme ve ekipman donanımı sağlanmalıdır. Çiftçilerimizin birim alandan daha fazla ürün alabilmeleri için ve pazarlama konularında hükümetlerimiz tüm olanakları ile yönlendirici olmalıdır.
    Değerli çiftçilerimiz, Havsa Ziraat Odası Başkanlığı olarak, sizleri bilgilendirmek ve alternatif ürünlere yönlendirmek üzere, Alanında uzmanlaşmış geniş bir bilgiye sahip Teknik Personel ile buğday hastalıkları hakkında da bir dizi bilgilendirme toplantıları düzenlenmiş olup, çiftçilerimiz arazilerini kontrol ederek, kaliteli ürün elde etmek amacı ile gerekli ilaçlamalarını yapmaktadırlar.
    Tarımsal üretim önemli ölçüde doğa şartlarına bağlı olup öngörülmeyen büyük riskler de oluşturmaktadır. Çiftçilerimiz doğa ile mücadele ederken, hiçbir şekilde alakalı olmadığı ekonomik girdilerin yükselmesinden dolayı da büyük zararlar yaşamaktadır. Bu nedenle tarım ürünlerimizin girdi maliyetlerinin %200 ile %300 arasında yükselmesinden dolayı tarımın devam edebilmesi için ürünlerimizin fiyatları bu oranlarda yükselmesi gerekmektedir. Eğer çiftçimiz hak ettiği emeğin karşılığını alamaz ise tarım da üretim durma noktasına gelerek telafisi olmayan bir yola girilmiş olacaktır.
    Tarım sektörünü bir bütünlük içinde ele alınmalıdır. Bilimsel yöntem ve teknolojik yenilikler kullanılarak verimliliğin arttırılmasını, çiftçilerimizin gelir düzeyinin yükseltilmesini ve tarım nüfusunun yaşam kalitesinin iyileştirilmesini hedeflemeliyiz.
    Doğru, gerçekçi ve uzun süreli politikaların benimsenmesi ve uygulanması, üreticilerimizin geçimini tarımdan sağlayanların korunması, üretime özendirilmesi, araştırma ve geliştirmeye önem verilmesi, çiftçilerimizin yeni teknoloji ile desteklenmesi ve eğitilmesi ile ürün fiyatlarının önceden açıklanmasıyla tarım sektörü canlandırılarak sorunlar aşılabilir.
    Ekonomik yönden güçlü ülkeler, bu konumlarına yükselmelerinin en büyük payı, dünyadaki dönüşümleri zamanında öngörerek, tarımı bir endüstri durumuna getirmeleridir.
    Tarım sektörü dünyada en stratejik sektör haline gelmiştir. Elimizde ne var ne yoksa tüm tarım ürünlerini kapsayacak şekilde üreticiyi destekleyerek üretimimizi artırmaktan başka çare yoktur.
    Emeğimizin ve alın terimizin karşılığını almak ümidiyle tüm çiftçileriminiz “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü” kutlar sağlıklı ve bereketli bir sezon dilerim.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.