Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ilçemizde Kurtuluş Çoşkusu Yaşandı

ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü kutlamaları 23 Kasım 2021 Salı günü saat 13:30'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2021 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2021 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
ilçemizde Kurtuluş Çoşkusu Yaşandı

Sertkan YILMAZ

    ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü törenlerle kutlandı.
    ilçemizde kutlama törenleri 23 Kasım 2021 Salı günü saat 13:30'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı.
    Törene ilçemiz Kaymakamı Reşit Özer Özdemir, ilçemiz Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan, ilçemiz Jandarma Komutanı Teğmen Mert Kip, ilçemiz Emniyet Müdürü V. Ahmet Tunç, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, il Genel Meclis Üyeleri, Siyasi Partilerin ve Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Amirleri, vatandaşlar ve öğrencilerin katılımları vardı.    
    Çelenklerin protokol sırasına göre Anıta sunulmasının ardından saygı duruşu ve istiklal Marşı okundu. Protokol şehitlik ziyaretlerinde bulundu. Ziyaretlerin ardından tören alanındaki yerini aldı.
    Saat 14:00'da ilçe merkezindeki tüm okulların Havsa Belediyesi Düğün Salonunda  hazır olmasıyla başlayan kutlama programı kurtuluş öncü birliklerinin kente girişinin temsili olarak canlandırılması ve kurtuluşu simgeleyen Türk Kızını kurtarılması temsili olarak canlandırmasıyla devam etti.
    Keşan bandosu eşliğinde saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından, Türk ordusunu temsil eden komutana ve protokole buket sunuldu.
    ilçemiz Kaymakamı Reşit Özer Özdemir, Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan, öğrencilerin ve halkın Kurtuluş Gününü kutladı. 
    ilçemiz Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. 
    Balkan, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında;
“Seni boydan boya sevmişim,
Ta Kars'a kadar Edirne'den.
Toprağını, taşını, dağlarını,
Fırsat buldukça övmüşüm.
Sen vatanimsin, ekmeğimsin
Duyduğum, bildiğim zafersin yıllarca..
Sevdasın ciğerlerimde parça parça
Yarı kalmış dileğimsin...
    Sayın Kaymakamım, Çok değerli abim Sayın Keşan Belediye Başkanım, Yine çok değerli Lalapaşa Belediye Başkanım, Sayın Rektör Yardımcım, Sayın Yüksekokul Müdürüm, Önceki dönemde ilçemize hizmet etmiş Belediye Başkanım, Siyasi Partilerimizin  değerli temsilcileri, Sayın protokol ve Çok Değerli Hemşehrilerim,
    Havsamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl kutlamalarına hepiniz hoş geldiniz.  Bu anlamlı günde sözlerime başlarken Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum.
Sevgili Hemşerilerim,  
    ilçemiz 19. yüzyılda 2 kez Rus işgali görmüş, Balkan savaşı ile Bulgar,  Dünya savaşı ile Yunan işgaline uğramıştır. işgaller süresince yağmalanan, zulmedilen ve esir edilen halkımız 23 Kasım 1922 günü sevinç gözyaşları ile ordumuzu karşılamış ve bağrına basmıştır. 23 Kasım Havsa'nın düşman işgalinden Kurtuluş günü; ulusal dayanışma ve bütünleşmeyi, bir ulus olma sevincini, ulusal onurumuzu koruma erdemini yaşadığımız tarihi günlerimizden biridir. Bayramımızdır.
    Dün olduğu gibi bugün de bir ulus olarak, aynı birliktelik, dayanışma, sevinç ve gururla dolu bu tarihi günün anısına bir araya geldik. Tarihimizin en şerefli sayfalarından birini yazan milletimizden aldığımız ilham ve güçle bu bayrağı, yeni nesil olarak şimdi de biz taşıyoruz.Şanlı Kurtuluş mücadelesinde, tek yumruk olan milletimiz, öncelikle, dört bir yanı işgal edilmiş vatanımızda özgürlük meşalesini yeniden tutuşturmuştu. Mustafa Kemal Atatürk, o günlerde ordularına: "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz." emrini vermişti. Türk askeri, Milleti ile birlikte, büyük bir azim ve fedakârlıkla bu emre uymuştur. Yüz binlerce şehit, bir o kadar da gazi ile kazanılan kurtuluş mücadelesi, o günden sonra Türk milletinin direnci ve inancı ile hangi koşullarda neleri yapabileceğinin kanıtı olarak tarihe geçmiştir.
    Sevgili Gençler, Milletimize bu mücadele ruhunu veren en önemli unsur, istiklal ve bağımsızlığa duyduğu özlem ve bağlılıktır. Esaret altında yaşamaktansa ölmeyi tercih eden, şehitlik mertebesini kendine şeref madalyası gören bir ruh, bir binanın temelindeki harcın sağlamlığıyla özdeştir. Tarih bize göstermiştir ki, bu temeli sağlam olan milletler, asla esaret altına alınamamıştır.
    Değerli Genç kardeşlerim; bizler yeni bir Havsa hayali ile yola çıktık. Havsa'mızın; ekonomik kalkınması, sosyal ve kültürel yönden gelişmesi, yaşanabilir güzel bir şehir kimliğine kavuşması, vatandaşlarımızın refahının yükseltilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışacağız. 
    Bunun için hepinizin bildiği gibi birçok projeyi hayata geçirdik ve bu yolda durmadan devam edeceğiz. 
Gelecekten ümitliyiz, beklentilerimiz büyük…
     Ancak bu mücadelemizin başarılı olması yine sizlere bağlı olacaktır.  ilçemiz ve Ülkemiz için yapılan çalışmaların  devamı, bu mücadele içinde sizlerin alacağı görevlerle mümkün olacaktır. Sizlere olan güvenimiz sonsuzdur... Sizler gelecekte barışın güvercinleri, aydınlık yarınların ışığı olacaksınız. Çok çalışmalısınız, başarılarınıza başarı katmalısınız ki; bu ülkeyi bize emanet eden ecdadımıza, yetişmemize imkân sağlayan devletimize, milletimize, ailemize ve en önemlisi de kendimize olan saygının gereğini yapmış olalım.
    Değerli Hemşerilerim; dünya milletleri bilmelidir ki; Türk milletinin bağrındaki iman ve bağımsızlık aşkını hiç bir maddi güç sindiremez ve sindiremeyecektir. Bu günler aslında tarihten ve yaşadığı coğrafyadan tamamen silinmeye çalışılan bir milletin yeniden ayağa kalkışının yıl dönümleridir.  
    99 yıl önce tarihin dilinden düşmeyecek bir destan yazan Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü; silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyor, ülkemizin dört bir yanında hainlerle mücadele eden kahraman vatan evlatlarımıza yüce Allahtan güç kuvvet diliyor, halkımızın bu mutlu gününü büyük bir gururla kutluyor, tüm hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.
    ilçemiz Kaymakamı Reşit Özer Özdemir tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. 
    ilçemiz Kaymakamı Reşit Özer Özdemir, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “Sayın Belediye Başkanım, Sayın Keşan Belediye Başkanım, kıymetli Rektör Yardımcımız, değerli mesai arkadaşlarım, muhtarlar, veliler, aziz Havsalılar hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyor programımıza hoş geldiniz diyorum. Türk tarihi sayısız kahramanlıklar ve zaferlerle doludur. Bu zaferler çoğu kez fetihler bazen de düşman kuvvetlerinin defi olarak vücut bulmuştur. Her devletin bir yükselişi birde gerilemesi vardır. Fakat Türk devleti toprak bakımından gerilese de şan, şeref ve izzet manasında daima ilerlemiştir ve ilerlemeye devam edecektir.     
    Balkan harpleri ve dünya harbinden sonra Edirne'ye gelen düşman kuvvetleri yakmışlar yıkmışlar ve en sonunda Atatürk'ün dediği gibi türk milleti tarafından geldikleri gibi geri gönderimlilerdir. En güçsüz düştüğümüz döneminde bile Şanlı ordularımız geçit vermemiş ve muzaffer olmuştur. Anılarını halen dinlediğimiz Havsa'nın tek vücut haline gelerek yapmış olduğu mücadele neticesinde 23 Kasım 1922 tarihinde bizlere şanlı bir zafer nasip olmuştur. Bu anıları büyüklerimiz anlatmaya lütfen devam etsinler. Kendi büyüklerinden dinlediklerini sonraki nesillere aktarsınlar. Bunları gençlerimiz bilsinler. Dostumuzu düşmanımızı tanısınlar. Çünkü Atatürk'ünde dediği gibi Türk Milleti ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır. 
    Cenabı hak aziz vatanımıza düşman ayağı değdirmesin. Şehitlerimiz ve gazilerimiz nur içinde yatsınlar. Bizleri ve bugün ki ve milli mücadele döneminde yaptığımız gibi bir  birlik nasip etsin. Bu vesile ile ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü kutlu olsun diyor hepinizi Allah'a emanet olun.” dedi.
    Yapılan yarışmada 1'nci olan öğrencilerin şiirlerini okumasının ardından Halk Oyunları ekipleri gösterilerini yaptılar. Program kültürel ve sportif yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam etti.
    Mehteran Ekibinin gösterilerinin ardından program Lüleburgazlı Küçük Hasan ve ekibin gösterileri ile devam etti. Sivil Toplum Kuruluşları, dernekler ve Havsa Belediyesi ekipmanları kortej geçişi ile tören alanındaki program sona erdi.
    Saat: 16.30'da Hacı Mehmet Kilimci Yürüyüş Yolu'nun açılışı gerçekleşti.
    Saat: 19.00'da Atatürk Ortaokulu önünden başlayarak Fatih Caddesi güzergahında coşkulu kalabalığında katılımı ile kurtuluş yürüyüşü yapıldı.
    ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99 yıl dönümünde düzenlenen kurtuluş günü programı havai fişek gösterisi ile sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.