Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Hükümetimizden Acil Müdahale Etmesini Bekliyoruz”

Edirne Ziraat Odaları il Koordinasyon Kurulu,15 Haziran 2021 Salı günü Meriç Ziraat Odasında 2021 Süt, yem ve gübre fiyatlarını belirlemek üzere toplandı.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2021 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2021 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
“Hükümetimizden Acil Müdahale Etmesini Bekliyoruz”

Sertkan YILMAZ

    Toplantıya Edirne Ziraat Odaları il Koordinasyon Kurulu Başkanı ve ipsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Başkan Vekili ve Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Sekreter Üye ve Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Koordinasyon Kurulu Üyeleri Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Meriç Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Türkkan, Enez Ziraat Odası Başkanı Recep Elmas katıldı.
    Toplantı sonrası Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent gazetemize yazılı açıklamada bulundu. Uzel açıklamasında; “Edirne il Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu toplantımızda süt yem ve gübre fiyatları değerlendirilmiştir. 2020 süt teşvik prim desteği 40 krş/kg, 2020 yılı Haziran ayı çiğ süt fiyatları 2.20 TL/kg, 2020 yılı Haziran ayı süt yemi fiyatları 1.76 TL/kg.
    2021 yılı süt teşvik prim desteği 30 krş/kg, 2021 yılı Haziran ayı çiğ süt fiyatları 2.80 TL/kg, 2021 yılı Haziran ayı süt yemi fiyatları 2.90 TL/kg ve 2021 yılı fiyat değerlendirmesinde göre yıllık çiğ süt fiyat artışı % 27 ile sınırlı kalmıştır. Yıllık süt yemi fiyatları artışı ise %75 olmuştur.
    Bu süt yemi paritesine göre süt üreticilerimizin işletmelerini sürdürebilmeleri mümkün değildir. Her zaman dediğimiz gibi süt yem paritesinin 1 kg süt ile 1,5 kg yem alınmasıdır. Şu an gelinen noktada 1 kg süt ile 1 kg yem alınamamaktadır. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Süt üreticilerimiz işletmelerini kapatmak hayvanlarını kestirmek zorunda kalmamalıdır. Süt ve yem paritesi olan 1 kg süt ile 1,5 kg yem alınabilmesi için hükümetimizden acil müdahale etmesini bekliyoruz. Bu yem fiyatlarının düşürülmesi veya üreticilerimize aylık olarak düzenli şekilde yem desteği verilmesi, süt fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesi, süt teşvik primlerinin yükseltilerek aylık düzenli olarak ödenmesi şeklinde önerilir.
    Diğer bir konumuz olan tarımsal girdilerden gübre fiyatlarının aşırı şekilde yükselmesi tüm üreticilerimizi kaliteli üretim yapamaz hale getirmiştir.2020 üretim yılına göre bu yıl 2021'de gübre artış oranları %100' den %150'ye varan artışlar olmuştur.
    Örnekleme yapmak gerekirse buğdayda gübre maliyetimiz 1 dönüm buğdaya 270 TL oranına gelmiştir. Gübre desteği 8 krş' tan 16 krş'a çıkmasına rağmen çok düşük kalmıştır. Çeltikte 1 dönümde 350 TL'ye yükselmiştir. Çeltikte 4 krş'tan 8 krş'a çıkmasına rağmen çok düşük kalmıştır. Buna istinaden bölgemizin önemli bir ürünü olan ayçiçeğinde üreticilerimiz gübresiz ekime yönelmiştir. Bu da ayçiçeğinde verim ve yağ oranı kaybına neden olacaktır.
    Biz Edirne Ziraat Odaları Başkanları olarak hükümetimizden gübredeki artış oranlarını göz önüne alarak destek ve taban fiyatlarını girdi artış oranlarına (Gübre, mazot, ilaç, vb) göre güncellemesini istiyoruz.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.