Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lavanta Tarlalarında ilkbahar Çalışmaları Başlıyor

Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksek Okulu'nda lavanta bahçesinde ilkbahar çalışmaları başlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2021 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2021 10:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Lavanta Tarlalarında ilkbahar Çalışmaları Başlıyor

Sertkan YILMAZ

    Şubat ayının sonuna yaklaştığımız ve doğanın uyanışına şahit olduğumuz bu günlerde Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksek Okulu'nda lavanta bahçesinde ilkbahar çalışmaları başlıyor.
    ilkbahar başlangıcında lavanta tarlalarında yapılması gereken en önemli bakım işlemlerinin gübreleme ve yabancı ot mücadelesi olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan gazetemize yaptığı açıklamada;
    “Havaların ısınmasıyla birlikte topraktaki tohumlar çimlenmekte, ağaçlar, çalılar ve kışı toprak içinde geçiren bitkiler sürgün vermeye başlamaktadır. Genel olarak kış dönemi bölgemizde ılıman ve yağışlı geçti. Bu durum bitkilerin daha erken yeşermesine sebep olmaktadır. Önümüzdeki günlerde bölgemizde yaygınlaşan lavanta tarlalarında da bitkiler uyanmaya başlayacaktır. içinde bulunduğumuz dönemde lavanta tarlalarında ilkbahar bakım çalışmalarının yapılması gerekmektedir” dedi. 
    Gübreleme için toprak tahlillerinin önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Tan; “Yanmış ahır gübresi lavantaya büyük fayda sağlamaktadır. Ancak organik gübrelerin faydasının ortaya çıkması için bitki köklerine yakın bölgelere atılarak toprağa karıştırılması gerekir. Fakir topraklarda lavantanın en fazla ihtiyaç duyduğu besin elementi azottur. Azotlu gübreler bitkilerin büyüme başlangıcında uygulanmalıdır. Bu dönemde fosforlu gübreler de uygulanabilir, ancak fosforun sonbaharda uygulanması daha faydalıdır. Gübrelerin uygun dozda ve uygun zamanda verilmesi gerekir. Bilinçsiz yapılan gübreleme hem masrafları artırmakta hem de çevre kirlenmesine sebep olmaktadır” dedi. 
    ilkbahar başlangıcında lavanta tarlalarında çimlenmiş ve sürmeye başlamış yabancı otlarla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Mustafa Tan; “ Bu dönemde yabancı otlar henüz zayıf olduğu için hafif bir toprak işleme ile kolaylıkla uzaklaştırılabilmektedirler. Ara çapa makinası ile sıra aralarında yapılacak bir toprak işleme kış boyunca basılmış toprağın kabarmasını ve lavanta köklerinin daha kolay gelişmesini sağlayacaktır” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.