Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ilçemizde Kurtuluş Çoşkusu Yaşandı

ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü törenlerle kutlandı. ilçemizde kutlama törenleri, son günlerde artış gösteren ve dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 pandemisi önlemleri kapsamında 23 Kasım 2020 Pazartesi günü saat 09:30'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2020 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2020 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
ilçemizde Kurtuluş Çoşkusu Yaşandı

Nilay YILMAZ

    ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü törenlerle kutlandı.
    ilçemizde kutlama törenleri 23 Kasım 2020 Pazartesi günü saat 09:30'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı.       
    Törene Lalapaşa Kaymakamı Havsa Kaymakam Vekili Mehmet Çağatay Çakal, ilçemiz Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan, ilçemiz Jandarma Komutanı Ömer Çıngı, ilçemiz Emniyet Müdürü Vekili Sercan Altınorak, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, AK Parti Edirne il Başkanı Belgin iba, il Genel Meclis Üyeleri, Siyasi Partilerin ve  Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Amirleri, vatandaşlar ve öğrencilerin katılımları vardı.   
    Çelenklerin protokol sırasına göre Anıta sunulmasının ardından saygı duruşu ve istiklal Marşı okundu. ilçemiz Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. 
    Balkan, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “Havsamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl törenine hepiniz hoş geldiniz. 
    Bu anlamlı günde sözlerime başlarken geçtiğimiz günlerde Irak'ın Kuzeyinde askeri aracın devrilmesi sonucu Şehit düşen hemşehrimiz Yarbay Rasim Sayın'a bir kez daha Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum.
Değerli Hazirun,
    Havsamız 19. yüzyılda 2 kez Rus işgali görmüş. Ardından 1. Balkan Savaşı sonrası Bulgar işgali,  Dünya savaşı ile Yunan işgaline uğramıştır. 
    Mustafa Kemal Atatürk, o zor günlerde ordularına: “Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz.” emrini vermiştir.
    Türk askeri, Milleti ile birlikte, büyük bir azim ve fedakârlıkla bu emre uymuştur. Yüz binlerce şehit, bir o kadar da gazi ile kazanılan kurtuluş mücadelesi, o günden sonra Türk milletinin direnci ve inancı ile hangi koşullarda neleri yapabileceğinin kanıtı olarak tarihe geçmiştir.
    30 Ağustos Büyük Taaruz ve ardından yapılan Mudanya Ateşkes Anlaşması sonrası Trakya'nın teslim alınması için kuvvetlerimiz 23 Kasım 1922 sabahı Havsa'ya girmiş ve ilçeyi Yunan işgal Kuvvetlerinden almıştır. 
    30 Ağustoslar, 29 Ekimler, 23 Kasımlar, 15 Temmuzlar kısacası dayanışmayı, bütünleşmeyi ve ulusal onurumuzu koruma erdemini yaşadığımız bu günler, bizler için önemlidir. Bizler, büyüklüğü, şanlı geçmişinden alan aziz bir milletiz.
    Havsa, şehitler yadigarı göz bebeğimizdir. Havsa bizim ekmeğini yediğimiz, suyunu içtiğimiz, havasını soluduğumuz, doğup büyüdüğümüz ata toprağımızdır. 
    23 Kasım 1922'den bugüne aradan geçen 98 yılda Havsamız Atatürk'ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için büyük adımlar atmıştır. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına giderken atalarımızın canlarıyla, kanlarıyla bizlere bıraktığı cennet Havsamızı daha da geliştirmeye, daha da büyütmeye kararlıyız. 
    Havsa'nın yöneticileri ve aynı zamanda gençleri olarak da biliyoruz ki; En büyük savaş cahilliğe karşı yapılan savaştır. Gerçek kurtuluş ancak cehaletin ortadan kaldırılmasıyla olur. Cehalet kaldırılmadıkça, toplum yerinde kalıyor demektir; yerinde duran bir şey ise geriye gidiyor demektir. 
    Bu nedenle bu toprakları layık olduğu yere getireceğimiz güne kadar bize durmak duraksamak haramdır. Bizim mücadelemiz; kaybolan yılları geri kazanma mücadelesidir. Bizim mücadelemiz; geri kalmışlıklardır. 98 yıl önce, topla, tüfekle, canımızı ortaya koyarak verdiğimiz bağımsızlık mücadelesini bugün; ilimde, bilimde, teknikte,  teknolojide, ekonomide ve istihdamda vermeliyiz. Havsa'mızın kazanımları ve refahı neyi işaret ediyorsa bizim duruşumuz orasıdır.
Değerli Hazirun, 
    Başka bir Milli davamız olan Karabağ'da 28 yıl önce Ermeniler tarafından işgal edilen ve 1 milyon Azerbaycanlı kardeşimizi yerinden, yurdundan uzaklaştıran bir işgal hadisesi gerçekleşmişti. 
    Bununla yetinmeyip tekrar sivil yerleşim yerine yapılan saldırılarla artık bıçak kemiğe dayandı ve geçtiğimiz aylarda Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri bir taarruz gerçekleştirdi. 
    Canlı yayınlarda iHA'larla, SiHA'larla Türk Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri gözlerimizin önünde destanlar yazdı. Havsa'dan Azerbaycanlı kardeşlerimize şunu ifade ediyoruz; Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Havsa can gardaşlarının yanındadır. 
    Biz tek yüreğiz, tek milletiz. Gönül coğrafyamızın içerisinde ve mazlum milletler içerisinde kimin başı dara düşmüşse Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz ve halkımız  hep onun yanında olmuştur, onlarında yanında olmaya devam edecektir. Tekrardan zaferimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
    Milli dayanışma ve bütünleşmeyi en güzel şekilde ortaya koyduğumuz, Ulusal onurumuzu koruma sevinci yaşadığımız ve geleceğe ilişkin hedeflerimizi hatırlayıp daha da kamçılandığımız, 23 Kasım Havsa'nın düşman işgalinden Kurtuluş Gününü kutluyor, 
    Bu bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin bedelini canlarıyla ödeyen aziz şehitlerimizi, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, minnet ve şükran duygularıyla rahmetle anarken, tüm hemşerilerime sevgi ve saygılar sunuyorum.”dedi.
    Protokol şehitlik ziyaretlerinde bulundu. Ziyaretlerin ardından tören sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.