Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Bölgemizdeki Tarlalara, Meralara ve Meyve Bahçelerine Ciddi Zararlar Vermektedir”

CHP Havsa il Genel Meclis Üyesi Serdar Çığla, istanbul (Halkalı) ile Edirne (Kapıkule) arası demir yolu hattı yapımı nedeni ile özellikle meyve bahçelerinde oluşan zararların üreticiye ödenmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2020 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2020 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
“Bölgemizdeki Tarlalara, Meralara ve Meyve Bahçelerine Ciddi Zararlar Vermektedir”

Sertkan YILMAZ

    CHP Havsa il Genel Meclis Üyesi Serdar Çığla konu ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada; “istanbul (Halkalı) ile Edirne (Kapıkule) arası demir yolu hattı yapımı nedeni ile bölgemizde bulunan meralara hafriyattan çıkan topraklar dökülmekte, çıkan toz bölgemizdeki tarlalara ve meyve bahçelerine ciddi zararlar vermektedir. Meralar bizim geleceğimizdir. Sağlıksız dökülen topraklar meralarımızın yok olmasına sebep olacağından yetkili kurumlar tarafından takibinin iyi yapılması gerekmektedir. Özellikle meyve bahçelerinde oluşan zararların üreticiye ödenmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak hazırlanan rapor meclis toplantısında okundu ve kamuoyuna sunuldu. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Raporunun içeriği;il Genel Meclisinin Eylül ayı toplantılarında komisyonumuza havale edilen, Edirne ili sınırları içerisinde hızlı tren yapım çalışmaları devam eden Havsa Naipyusuf, Kabaağaç, Kuzucu, Abalar ve Tayakadın köylerinde çalışma alanında, meraların, gölet ve doğal yapının ne durumda olduğu hakkında komisyonumuzca yapılan araştırma ve inceleme neticesinde istanbul (Halkalı) ile Edirne (Kapıkule) arası demiryolu hattı yapımı nedeniyle bölgede bulunan meralara hafriyattan çıkan topraklar dökülmekte, çıkan toz bölgedeki tarlalara ve meyve bahçelerine ciddi zararlar vermektedir. Özellikle meyve bahçelerinde oluşan zaraların üreticiye ödenmesi gerekmektedir.
    Havsa, Naipyusuf, Kabaağaç, Kuzucu, Abalar ve Tayakadın köylerinde çalışma alanında meralar ve doğal göletler ve doğal yapılar zarar görmektedir. Mevcut köylerimizde hafriyat alanlarından çıkan topraklar, mevcut köylerin meralarının belirli bölgelerinde yerlere çekilmektedir. Çekilen hafriyat toprakları tekrar meralara serilerek meralarda yeni yapılanmaya gidilmiştir. Mevcut köylerimizde yerinde yaptığımız tespitlerde Naipyusuf köyünde meraya atılan topraklar yüzeye serimiş meraya relas otu ekilmiştir. Diğer köylerde aynı çalışmalar yapılmaktadır.
    Yapılan çalışmalarda köylerin coğrafi konumları ele alınarak özellikle yağmur sularının geçiş yollarının dikkate alınarak çalışmaların ona göre yapılması gerekir. DSi’den konularla ilgili destek alınmasını, aksi halde yeni atılmış hafriyat toprakları yağmurla birlikte erozyona uğrayarak, mil akıntısı oluşacaktır. Bu konu ile ilgili olarak güzel bir deyimimiz vardır. “Su akar yolunu bulur” Bu yolların önceden tespit edilmesi önemlidir.
    Mevcut köylerimizdeki meralar yeniden yapılandırılacağı için meralardaki çalışmaları, toprak serimlerini ve ot ekimleri yapılırken konunun il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından takip edilerek meraların yeniden yapılanması sağlanmalıdır.
    Tarım ve Hayvancılık Komisyonu olarak meraların yeniden yapılandırılması için özellikle Tarım ve Orman il Müdürlüğümüzün konu üzerinde hassasiyet göstererek sürekli olarak takibinin yapılmasını, DSi nin de yağmur sularının akış yönlerini belirleyerek su yollarının yeniden yapılanmasının takibinin yapılması gerekmektedir.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.