Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yarın Gece Kadir Gecesi

Bin aydan daha hayırlı olduğu bilinen Kuran-ı Kerim'in indiği Kadir Gecesi, bizlere Allah'ın bir lütfudur. Kulun, Allah'a en yakın oldu-ğu gecelerin en önemlisidir.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2017 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2017 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Yarın Gece Kadir Gecesi

Nilay YILMAZ

    Bu sene Kadir Gecesi 21 Haziran 2017 Çarşamba akşamını 22 Haziran 2017 Perşembe’ye bağlayan geceye denk geliyor.
    ilçemiz Müftüsü Hayrullah Balta Kadir Gecesi ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada; “21 Haziran Çarşamba akşamı Kadir gecesini idrak edeceğiz. Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, suret, güç, yücelik”  gibi anlamlara gelir. Dini literatürde ise “leyletül-kadr” şeklinde Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sure bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Surede Kur'an' ın kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir. Müfessirler hayırlı olanın; bu gecede yapılan amel” olduğuna, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiğini belirtirler. 
    imam Buhari'nin pek çok rivayetine göre Kadir gecesinin, Ramazan' ın son on gecesinden birinde olması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü peygamberimiz ramazan'ın bu son on gününde mescit'te kurduğu küçük bir çadır içinde itikâfa girer, kendini tamamen ibadete ve-rirdi.
    Gece ile ilgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Kim faziletine inanarak ve ecrini umarak Kadir gecesini ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır.”  (Buhari, Teravih,2)
    Kadir gecesinin kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerinde duran alimler, bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Zira Kadir gecesinin bildirilmesi halinde Müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Halbuki kısmi belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir gecesi ümidiyle bütün ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. Ayrıca Kadir gecesinin bildirilmemesi yoluyla Müslümanların bilerek ona saygısızlık göstermeleri veya tazimde aşırıya kaçmaları önlenmiş olur.
    Kadir gecesine mahsus bir ibadet yoktur. Tabi bu gece Rama-zan gecelerinden birinde olduğu için Teravih'ten sonra mümkünse camide kaza namazı kılmalı, Kur'an okumalı, zikir ve tesbihatta bulunmalıdır. Bütün bu saydıklarımız evde de yapılabilir ama cami'nin manevi atmosferi daha farklı olduğu için cami'yi tavsiye ediyoruz.
    Bu gece hürmetine yapılabilecek en güzel duayı Hz. Aişe va-lidemize Peygamberimiz şöyle öğretmiştir: “Allahım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.”   
    Rahmet, mağfiret ve yardımlaşma ayı olan Ramazan ayına mahsus bir ibadet olan Sadaka-i Fıtır yani Fitremizi asla unutmaya-lım. Özellikle anne-babalar; beşikteki bebekten ölüm döşeğindeki yaşlıya kadar herkesin sorumlu olduğu bu ibadeti ihmal etmemelidir. Yetişkinlerin ise sorumlulukları kendilerindedir.
    Fitre verilirken fakirin bir günlük gıda ihtiyacı değil, Fitre veren kimsenin kendi günlük gıda tüketiminin ortalamasının alınması daha uygundur. D.i.B. bu yıl için kişi başı en az fitre miktarını 16 (onaltı) TL olarak belirlemiştir. Bu alt sınırdır. Daha fazla vermek isteyen için en-gel yoktur. Cenab-ı Allah verdiğimiz fitrelerimizi kabul etsin.
    Ramazan bayramımız tüm ülkemize ve islam alemine huzur, sukün ve barış getirsin.”dedi.
    BatıEkspres gazetesi olarak tüm okuyucularımızın ve islam Aleminin  Kadir Gecesinin mübarek olmasını Allah´tan niyaz eder, bu gece yapılacak tüm ibadetlerin Allah katında kabul olmasını dileriz. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.