Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ilçemizde Kurtuluş Çoşkusu Yaşandı

ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2019 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2019 10:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
ilçemizde Kurtuluş Çoşkusu Yaşandı

Nilay YILMAZ

    ilçemizde kutlama törenleri 23 Kasım 2019 Cumartesi günü saat 10:30'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı.
    Törene ilçemiz Kaymakamı Neslihan Kısa, ilçemiz Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan, ilçemiz Jandarma Komutanı Ömer Çıngı, ilçemiz Emniyet Müdürü Fatih Nazif Özbay, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne iyi Parti Milletvekili TBMM Grup Başkanı Orhan Çakırlar, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti Edirne il Başkanı Belgin iba, il Genel Meclis Üyeleri, Siyasi Partilerin ve  Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Amirleri, vatandaşlar ve öğrencilerin katılımları vardı.    
    Çelenklerin protokol sırasına göre Anıta sunulmasının ardından saygı duruşu ve istiklal Marşı okundu. Protokol şehitlik ziyaretlerinde bulundu. Ziyaretlerin ardından tören alanındaki yerini aldı.
    Saat 11:00'da ilçe merkezindeki tüm okulların Havsa Merkez Dört Yolda tören alanında hazır olmasıyla başlayan program kurtuluş öncü birliklerinin kente girişini temsili olarak canlandırması ve kurtuluşu simgeleyen Türk kızının kurtarılması ile devam etti.
    Edirne bandosu eşliğinde saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından, Türk ordusunu temsil eden komutana ve protokole buket sunuldu.
    ilçemiz Kaymakamı Neslihan Kısa, Edirne CHP Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu, Edirne iyi Parti Milletvekili TBMM Grup Başkanı Orhan Çakırlar, Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan, öğrencilerin ve halkın Kurtuluş Gününü kutladı. 
    ilçemiz Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. 
    Balkan, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “Sayın Kaymakamın, Sayın Milletvekilim, Geçtiğimiz günlerde göreve yeni atanan ve ayağının tozu ile ilçemizin kurtuluşuna katılan Sn il Başkanım, Bizlerden yardımını hiç esirgemeyen değerli abim Sn Keşan Belediye Başkanım, Yine çok değerli Lalapaşa Belediye Başkanım, Önceki dönemde ilçemize hizmet etmiş Belediye Başkanım, Sn protokol ve Çok Değerli Hemşerilerim,
    Havsamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl kutlamalarına hepiniz hoş geldiniz.  Bu anlamlı günde sözlerime başlarken Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum.
Sevgili Hemşerilerim,  
    ilçemiz 19. yüzyılda 2 kez Rus işgali görmüş, Balkan savaşı ile Bulgar,  Dünya savaşı ile Yunan işgaline uğramıştır. 30 Ağustos Büyük Taaruz ve ardından yapılan Mudanya Ateşkes Anlaşması sonrası Trakya'nın teslim alınması ile ilgili Vali Şakir Bey görevlendirilmiştir. Vali Bey ve emrindeki kuvvetlerimiz 23 Kasım 1922 sabahı Havsa'ya girmiş ve ilçeyi Yunan işgal Kuvvetlerinden almıştır. iş-gal süresince yağmalanan, zulmedilen ve esir edilen halkımız sevinç gözyaşları ile ordumuzu karşılamış ve bağrına basmıştır. 23 Kasım Havsa'nın düşman işgalinden Kurtuluş günü; ulusal dayanışma ve bütünleşmeyi, bir ulus olma sevincini, ulusal onurumuzu koruma erdemini yaşadığımız tarihi günlerimizden biridir.
    Dün olduğu gibi bugün de bir ulus olarak, aynı birliktelik, dayanışma, sevinç ve gururla dolu bu tarihi günün anısına bir araya geldik. Tarihimizin en şerefli sayfalarından birini yazan milletimizden aldığımız ilham ve güçle bu bayrağı, yeni nesil olarak şimdi de biz taşıyoruz. Şanlı Kurtuluş mücadelesinde, tek yumruk olan milletimiz, öncelikle, dört bir yanı işgal edilmiş vatanımızda özgürlük meşalesini yeniden tutuşturmuştu. 
    Mustafa Kemal Atatürk, o günlerde ordularına: "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz." emrini vermişti. Türk askeri, Milleti ile birlikte, büyük bir azim ve fedakârlıkla emre uymuştur. Yüz binlerce şehit, bir o kadar da gazi ile kazanılan kurtuluş mücadelesi, o günden sonra Türk milletinin direnci ve inancı ile hangi koşullarda neleri yapabileceğinin kanıtı olarak tarihe geçmiştir.
Sevgili Gençler, 
    Milletimize bu mücadele ruhunu veren en önemli unsur, istiklale ve bağımsızlığa duyduğu özlem ve vatan için şehit olma arzusudur. Esaret altında yaşamaktansa ölmeyi tercih eden, şehitlik mertebesini kendine şeref madalyası gören bir ruh, bir binanın temelindeki harcın sağlamlığıyla özdeştir. Tarih bi-ze göstermiştir ki, bu temeli sağlam olan milletler, asla ama asla esaret altına alınamazlar.

Değerli Genç kardeşlerim ; 
    Günümüz de savaşlar cephe değiştirmiştir. Düşmanla askeri alanda olduğu kadar, ekonomide, eğitimde, sosyal hayatta, bilgi ve teknolojide, kültürde ve yaşamın her alanında mücadele devam etmektedir... Kahraman milletimizin bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyetinin varlığının ve birliğinin devamı, bu mücadele içinde sizlerin alacağı görevlerle mümkün olacaktır... Sizlere olan güvenimiz sonsuzdur... Sizler gelecekte barışın güvercinleri, aydınlık yarınların ışığı olacaksınız. Çok çalışmalısınız, başarılarınıza başarı katmalısınız ki; bu ülkeyi bize emanet eden ecdadımıza, yetişmemize imkân sağlayan devletimize, milletimize, ailemize ve en önemlisi de kendimize olan saygının gereğini yapmış olalım.
Değerli Hemşerilerim;
    Dünya milletleri bilmelidir ki; Türk milletinin bağrındaki iman ve bağımsızlık aşkını hiç bir maddi güç sindiremez ve sindiremeyecektir. Geçmişimizin mücadelesini günümüzün değerleriyle bütünleştirmeliyiz. Geçmişten ders alıp geleceğimize yön vermeliyiz. ilçemizin düşman işgalinden kurtarılışının 97. yıl dönümünü kutladığımız bu günde bütün dünyaya mesajımız; barıştır, sevgidir, kardeşliktir ve birlikteliktir.
    Milli dayanışma ve bütünleşmeyi en güzel şekilde ortaya koyduğumuz, 
    Ulusal onurumuzu koruma sevinci yaşadığımız ve geleceğe ilişkin hedeflerimizi hatırlayıp daha da kamçılandığımız, 23 Kasım Havsa'nın düşman işgalinden Kurtuluş Gününü kutluyor, Bu bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin bedelini canlarıyla ödeyen aziz şehitlerimizi, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, minnet ve şükran duygularıyla rahmetle anarken, tüm hemşerilerime sevgi ve saygılar sunuyorum.”dedi.
    Katılan vekillerin selamlama konuşmalarının ardından Kurtuluş kutlamaları dolayısıyla mesaj gönderenlerin isimleri okundu.
    Atatürk Ortaokulundan iki öğrencinin şiir okunmasının ardından Halk Oyunları ekipleri gösterilerini yaptı.
    Kurtuluş Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen kültürel ve sportif yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam eden program, Mehteran ekibinin gösterilerinin ardından Sivil toplum kuruluşları, dernekler, Havsa Belediyesi ekipmanları kortej geçişi ile sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.