Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ilçemizde Cumhuriyetimizin 96'ıncı Yaşını Coşkuyla Kutladık

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizlere armağan edilen ve bu yıl 96. yıldönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de coşkulu bir törenle kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2019 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2019 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
ilçemizde Cumhuriyetimizin 96'ıncı Yaşını Coşkuyla Kutladık

Nilay YILMAZ

    Bu yıl da birçok etkinliğin bulunduğu Cumhuriyet Bayramı'nın kutlama programı 28 Ekim 2019 Pazartesi günü 13.00'da Kaymakamlık Makamı ve Belediye Başkanlığı tarafından Atatürk büstüne çelenk sunulmasıyla başladı.
    29 Ekim 2019 Salı günü saat 09.30'da ilçemiz Kaymakamı Neslihan Kısa, makamında kutlamaları kabul etti. Saat 10.00'da başlayan törene ilçemiz Kaymakamı Neslihan Kısa, ilçemiz Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan, ilçemiz Jandarma Komutanı Ömer Çıngı, ilçemiz Emniyet Müdürü Fatih Nazif Özbay, Daire Amirleri, Siyasi Partilerin Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri, Belediye ve il Genel Meclisi Üyeleri, öğrencilerin ve vatandaşların katılımı vardı. Saygı duruşuna müteakip istiklal marşı okunmasının ardından ilçemiz Kaymakamı Neslihan Kısa ve ilçemiz Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan öğrencilerin ve halkın bayramını kutladılar. ilçemiz Kaymakamı Neslihan Kısa, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. 
    ilçemiz Kaymakamı Neslihan Kısa yaptığı konuşmasında,“Sayın Belediye Başkanım, kıymetli mesai arkadaşlarım, değerli öğretmenlerim, sevgili öğrenciler ve kıymetli Havsalı hemşerilerim
    Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. Yıldönümünü büyük bir heyecan, coşku, gurur ve mutluluk içerisinde kutluyoruz. Bayramın, ülkemiz, milletimiz ve ilçemiz için huzurlu bir geleceğin başlangıcı olmasını diliyor, hepinizin bayramını tebrik ediyorum. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ebediyete intikal etmiş bütün şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.
    Tarihi boyunca hür yaşamış, dosta elini uzatmış, düşmana baş kaldırmış Türk milleti 1. Dünya Savaşının sonunda 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Mütarekesi ile birlikte tarihinde hiç görmediği acılar ile karşılaşmıştır. Devlet otoritesi kaybolmuş, başkenti işgal edilmiş, ordusu dağılmış, ekonomisi çökmüş ve karanlık bir tablo ile karşı karşıya kalmıştı. Galip devletler bahaneler uydurarak ülkemizi paylaşmaya başlamıştı. istanbul ve boğazlar işgal altındaydı. Adana ve civarı Fransızlar, Urfa, Maraş ve Antep ingilizler, Antalya ve Konya italyanlar tarafından işgal edilmişti. 15 Mayıs 1919 da Yunanlılar izmir'e asker çıkarmıştı.
    Üzüntü verici bu tabloyu ünlü şair Mehmet Akif Ersoy şu mısralarla dile getirmektedir.
Eşin var, aşiyanın var, baharın var ki beklerdin,
Kıyametler koparmak neydi ey bülbül nedir derdin?
O zümrüt tahta kondun, bir semavi saltanat kurdun,
Cihanın yurdu hep çiğnense çiğnenmez senin yurdun.
    Türk milleti bu duruma kayıtsız kalamazdı ve kalmamıştır. Çünkü Türk kültürü ve milli benliği böyle bir zilleti asla kabul edemezdi. Örneğin Halide Onbaşı şöyle haykırıyordu; “Size bir kadın olarak sesleniyorum, Fatihin, Yavuzun, Süleyman'ın mezarlarını atalarının ebedi abideleri olan camileri bırakıp gidecek bir erkek var mıdır? Ben tahmin etmiyorum. Çıkmayacağız, bırakmayacağız.”
    Türk milleti vatan sevgisinden nefesini ayırırsa vatanını sevmezse çok zaman geçmeden vatanını başka bir milletin istilası altında göreceğini biliyordu. Bu sebeple hiçbir vatan evladı vatanından vazgeçmedi. Anadolu taşıyla toprağıyla kan ağlıyor. Anadolu insanında bir sessizlik, bir durgunluk var. Elde avuçta hiçbir şey yok. Ne top, ne tüfek, ne de derli toplu bir kuvvet. Anadolu çaresizlik içinde, ama umudunu yitirmemiş. Onlar için bir silkinme bir parola yeterli idi. Bu parola ya istiklal ya ölüm parolası idi. Bu parolayla bir heyecan kaplıyor Anadolu'yu. Küreklerden, kazmalardan silahını yapıyor Anadolu insanı. 19 Mayıs 1919 da bu kötü kadere bir dur diyecek içinde vatan aşkıyla yanıp tutuşan Mustafa Kemal Samsuna çıktı. Bütün olumsuz koşullara rağmen Gazi Mustafa Kemal'in etrafında kenetlenerek Kurtuluş Savaşını kazandık ve 29 Ekim 1923 de Cumhuriyeti kurduk. Cumhuriyet Türk milleti için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olmuştur. Cumhuriyet ile birlikte Türk insanının ufku genişlemiş, kendine güveni gelmiş, ekonomik, sosyal, ve siyasal hayatımız görülmemiş şekilde bir dinamizm kazanmıştır.
    Binlerce yıldır aynı bayrak altında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları üzerinde, tarih boyunca hep plan içinde planlar yapılmıştır. Devletimize, milletimize karşı yapılmış bu planların en alçakça olanı ise 15 Temmuz darbe girişimi ile olmuştur. Fetul-lahçı terör örgütüne dahil olmuş, Devletimizin içerisinde uzun yıllardır örgütlemiş ve geldikleri noktada kendilerini Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı koyacak güçte zannederek, yıllardır üzerinde huzurla güvenle yaşadıkları, ekmeğini yedikleri devlete karşı hain bir kalkışma girişiminde bulunmuşlardır. Bu kalkışma girişimine alet olanlar, ülkesini müdafaa etmek için elinde bayrağı, göğsünde vatan aşkı ve imanı ile yollara dökülmüş aziz Türk milleti ile karşılaşmışlardır. Tankların, tüfeklerin, uçakların karşısında elindeki tek silahı bayrağı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu hain örgütün başındakilere, üyelerine, dış destekçilere tarihi nitelikte bir ders vermiştir. Tek yürek olmuş milletimiz sayesinde oyunları boşa çıkarılmıştır. Ve bizler biliyoruz ki bundan sonra yapılacak planlarda bozulmaya mahkumdur. Türkiye Cumhuriyeti önünde uzanan aydınlık yolda emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir. Çünkü Anadolu özgürlük için kanlarını düşünmeden dökenlerin, canlarını hiçe sayanların hürriyet türküleri söyleyen ozanların nene hatunların yurdudur. Çünkü Anadolu kıtalardan kıtalara at koşturan, bir Türk gibi kuvvetli sözünü Viyana kapılarına yazdıran Kanunilerin, Yavuzların, Mustafa Kemallerin yurdudur. Vatanımızın her karışı için cevher değerinde bir can verilmiştir.
    Bu duygu  ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum. Bayramınız kutlu geleceğiniz aydınlık olsun.”dedi.
    Melahat Kilimci Ortaokulu'ndan ve Şehit Öğretmen Mehmet Birol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden birer öğrencinin şiir okumasının ardından Havsa Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösterilerini gerçekleştirmelerine müteakip Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmaları ile sportif turnuvalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. 
    ilçemizde 29 Ekim kutlamaları programı, Bando Takımı eşliğinde tüm okulların tören geçişiyle sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.