Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Münavebe Şartına Uymayanlar Tarımsal Desteklerden Faydalanamayacak

Havsa ilçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Kartal çiftçilerin 2020 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularında münavebe şartına dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek tarımsal desteklerden yararlanmak için münavebe konusunda çiftçilerimizi uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2019 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2019 09:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Münavebe Şartına Uymayanlar Tarımsal Desteklerden Faydalanamayacak

Nilay YILMAZ

    Havsa ilçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Kartal  konu ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada; “Bakanlığımızca örtü altı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere tek yıllık bitkilerde 2018 yılından itibaren bitkisel üretim desteklemelerinden yararlanmada münavebe (ekim nöbeti) şartı getirildi.
    Tarım ürünlerinin yeterli, kaliteli ve uygun maliyetlerde üretimi, tarım yapılan arazinin, çiftçilerin, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunması ile sürdürülebilir tarımın devam ettirilmesi, geliştirilecek sistem ve uygulamalarla mümkün olmaktadır.
    Sağlıklı ve besin kalitesi yüksek ürün elde etmek, doğaya zarar vermemek şartıyla gelecek nesilleri korumak, kimyasal maddelerin zararlarının insan, çevre ve hayvanlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerden korunmak amacıyla 8 Haziran 2018 tarih ve 30445 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bitkisel Üretime Destekleme Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2018/17)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ( Tebliğ No: 2018/27) in 22. Maddesi birinci fıkrasının (kk) bendinde yer alan "2018 üretim yılından başlamak üzere, örtü altı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere bir parsele aynı tek yıllık bitki arka arkaya üç kez ekilirse, üçüncü üretim için bu Tebliğde belirtilen destekleme ödemeleri yapılmaz" hükmü ile; 2018 yılından itibaren bitkisel üretim desteklemelerinden yararlanmada münavebe şartı getirilmiştir.
    Sözkonusu Tebliğ hükümlerine göre 2018 ve 2019 yıllarında bir parselde ürettiği ürünü 2020 üretim sezonunda da üretmeyi planlayan üreticilerimiz bu parsel için bitkisel üretim desteklemelerinden faydalanamayacaklardır.Bu nedenle üreticilerimizin des-teklemelerden faydalanabilmeleri için 2020 üretim yılındaki ürün ekilişlerini münavebe şartını göz önünde bulundurarak planlamaları gerekmektedir.”dedi.
    Havsa ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Münavebe Uygulamasında Örnek Tablolar aşağıda bilginize sunulmuştur.Tablolardan da anlaşılacağı üzere ürünlerin ekildiği üretim yılı (2018-2019-2020) ve üretim döneminden  (1. Üretim, 2. Üretim, 3. Üretim) ziyade çeltik hariç aynı tek yıllık ürünün aynı parselde peş peşe 3 kez ekilmesi dikkate alınmıştır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.