Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurban Paylaşmaktır

Kurban Bayramına sayılı günler kala ilçemiz Müftüsü Nurettin Şentürk gazetemize açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2019 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2019 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Kurban Paylaşmaktır

Sertkan YILMAZ

    ilçemiz Müftüsü Nurettin Şentürk yaptığı açıklamada, “Sözlükte “yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen kurban,  dini bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir. islami literatürde ibadet amacıyla kesilen hayvana “udhiyye” eti için kesilen hayvana “zebiha” denilir. Udhiyye adlandırması,hayvanın kurban bayramında kuşluk vakti(duha) kesilmekte oluşuyla açıklanır.
    Hac ve umrede kesilen kurbanlar ise genel olarak “sevk edilip götürülen, sunulan şey” manasında hedy veya kesilen hayvanın büyükbaş ya da küçükbaş oluşuna göre bedene ve dem şeklinde özel isimler almıştır.Çocuk için kesilen kurbana da yeni doğan çocuğun başındaki saçın adından hareketle “akika” denilmiştir.
    Türkçede kurban kelimesi yalın olarak kullanıldığında kurban bayramında ibadet amacıyla kesilen hayvanı ve bu kesim işlemini ifade ederken diğerleri türüne göre “adak kurbanı, kefaret kurbanı” gibi özel isimler almıştır.
    Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü sayılması için aranan şartlara kurbanın vücub şarları denir. Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için; Müslüman, akıl-baliğ,mukim(yolcu olmaması),zengin olması şartları aranır.
    Kurban kesen kimse ehil bir kimse olmalı ve hayvana eziyet etmeden kurbanı kesmelidir. Kesildikten sonra hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve nahoş görüntülere meydan verilmemelidir.
    Kurban etleri genel kabule göre üç parçaya taksim edilmelidir. Bir parçası fakir-fukaraya verilmeli, bir parçası eş dost akrabaya verilmeli, bir parçası da ev halkı tarafından tüketilmelidir.
    Bu bayram vesilesi ile büyüklerin ziyaretleri yapılmalı ve hayır duaları alınmalıdır. 
    Toplumsal kaynaşma ve dayanışmamızın vesilesi olan bayramları bir tatil zamanı olarak görmemeliyiz. Yakın çevremizde bulunan muhtaç kimselere el uzatmalı ve ihtiyaçlarını giderebilmek için gayret sarf etmeliyiz. Çocuklarımıza bayramın neşesini ve güzelliklerini yaşatmalıyız. Milli birlik ve beraberliğimizin temel taşlarından olan bayramlarımızın hem ülkemize hem de tüm islam alemine hayırlar getirmesini cenab-ı Allah'dan niyaz ediyorum.”dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.