Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yolageldili Kasım Efendi Anıt Mezarı’nda Törenle Anıldı

Trakya Paşaeli Cemiyeti'nin kuruluşunun 100. yılı anısına Milli Mücadele Kahramanı, istiklal Savaşı Gazisi Havsa ve Edirne eski Belediye Başkanı Yolageldili Kasım Efendi'nin ilçemiz Belediyesi tarafından Yolageldi Köyü'nde yaptırılan anıt mezarı’nda anma töreni düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2018 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2018 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Yolageldili Kasım Efendi Anıt Mezarı’nda Törenle Anıldı

Sertkan YILMAZ

    Düzenlenen törene, Edirne Valisi Ekrem Canalp, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne iyi Parti Milletvekili TBMM Grup Başkanı Orhan Çakırlar, ilçemiz Kaymakamı Neslihan Kısa, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ilçemiz Belediye Başkanı Oğuz Tekin, il Genel meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Yolageldili Kasım Efendi'nin yakınları, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları, Daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
    Edirne Valisi Ekrem Canalp, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne iyi Parti Milletvekili TBMM Grup Başkanı Orhan Çakırlar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Yolageldili ailesi adına Bülbün Yolageldili, ilçemiz Belediye Başkanı Oğuz Tekin'in konuşma yaptığı törende, Tarihçi Cengiz Bulut da Trakya Paşaeli Cemiyeti ve Kasım Efendi hakkında bilgi verdi.
    ilçemiz Belediye Başkanı Oğuz Tekin törende yaptığı konuşmasında, “Mondros Mütarekesinden 6 gün sonra yani Osmanlı'nın Sevr'den önceki bitirilişinin bir adım öncesinde, işgalden hemen sonra, emperyalist güçler ülkenin dört bir tarafını işgal etmeye başlamışken dört tane kahraman Rumelili çıkar, Edirne Belediye Başkanı Şevket Dağdeviren, Edirne Milletvekili Faik Kaltakkıran, Avukat Şeref Aykut ve Eski Havsa Belediye Başkanımız Yolageldili Kasım Bey.
    Buraya 4 km uzaklıkta Kuleli Köyünde samanlıkta bir toplantı yaparlar ve bu toplantıda o dönemin Osmanlı coğrafyasındaki ilk direniş örgütünü kurmaya karar verirler. Bu direniş örgütünün adı Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'dir. Yani emperyalistlerin işgaline karşı Türkiye'nin ilk kurtuluş kıvılcımıdır bu. Bunun üzerine 19 Mayıs'ta Mustafa Kemal Samsun'a çıkar, akabinde burası örnek alınarak Anadolu Müdafaa- Hukuk Cemiyeti kurar. Sonra Mustafa Kemal ikisini birleştirir. Ardından bu cemiyet Kuva-i Milliye'nin çekirdeğini teşkil eder ve Kuva-i Milliye ile Kurtuluş Savaşı yapılır ve bugünkü Türkiye Cuımhuriyeti kurulur. Birkaç gün önce 100. Kuruluş yıldönümü kutlanan Trakya Paşaeli Cemiyeti Kurucularından olan Milli Mücadele Kahramanımız istiklal Madalyası sahibi Hemşehrimiz Yolageldili Kasım Bey ve arkadaşları böylesine önemli tarihi şahsiyetlerdir.
    Bugün burada Havsamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yılında Milli Mücadele kahramanımız Yolageldili Kasım Beyin manevi huzurunda toplandık. Havsa Belediyesi olarak geç kalmış bir vefa borcumuzu ödemeye çalışacağız. Mekanı cennet olsun. Başta devletimizin kurucusu Cumhuriyetimizin banisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bizlere bu topraklı yurt yapan tüm şehitlerimizi minnet ile, gazilerimizi şükran ile anıyorum.”dedi.
    Konuşmaların ardından dua edildikten sonra, protokol üyeleri anıt mezara çiçek sundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.