Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

29 Ekim Dünya inme Günü

Havsa Toplum Sağlığı Merkezi 29 Ekim Dünya inme Günü olma sebebiyle gazetemize yazılı açılama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2018 10:11
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2018 10:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
29 Ekim Dünya inme Günü

Nilay YILMAZ

    Yapılan açıklamada, “inmeye yol açan risk faktörleri ve inmenin belirtileri hakkında farkındalık çalışmaları yürütülmesi amacıyla her yıl 29 Ekim Dünya inme Günü olarak kutlanmaktadır.
    inmede kalp krizinde olduğu gibi, kan akımı kesildiği için oksijen ve besleyici maddeler beyine ulaşamaz. Beyin dokusunda hasara yol açar ve bu durum inme olarak adlandırılmaktadır. Sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite inme oluşumunda en önemli risk faktörleri arasındadır. Bu risk faktörleri diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
    inme, akut olarak meydana çıkan ve çok hızlı müdahale edilmesi gereken hastalıklardan birisidir. Bu yüzden belirtilerin toplum tarafından tanınması tedavide zaman kaybını önlemektedir.
    inme ani gelişen yüz, kol, bacak veya sıklıkla vücudun bir yarısında kuvvet kaybı gibi belirtilerle meydana çıkmaktadır. Bunların dışında aynı bölgelerde uyuşma, bayılma, bilinç bulanıklığı, konuşmada veya konuşulanları anlamada güçlük, sebebi bilinmeyen şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, dengeyi sağlayamamak, bir gözde veya her iki gözde görme kaybı, bilincin tamamen kaybı görüle-bilmektedir.
    inme bulguları olayın beynin hangi bölgesini etkilediğine ve şiddetine bağlıdır. inme bulguları olduğu zaman ilerleyebileceği göz önünde bulundurularak çok şiddetli olmasa dahi en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
    Tütün ve alkol kullanımından uzak durulması, sigara dumanına maruz kalınmaması, günde en ez 30 dakika fiziksel aktivite yapılması, diyette yağ, şeker ve tuz miktarının azaltılması, gün içerisinde tüketilen besin gruplarına dikkat edilmesi ve doktor önerilerine uyulması inme riskini azaltma konusunda oldukça önemlidir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.