Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1-7 Ekim Emzirme Haftası

Havsa Toplum Sağlığı Merkezi 1-7 Ekim Emzirme Haftası olma sebebiyle gazetemize yazılı açılama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2018 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2018 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
1-7 Ekim Emzirme Haftası

Nilay YILMAZ

    Yapılan açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için şart koşmakta ve her yıl ekim ayının ilk haftasını “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır. Anne sütü, annenin bebeğine vereceği en güzel hediyedir. Emzirmeye ilk yarım saat içinde başlanması ve ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi, altı aydan sonra iki yaş ve ötesi tamamlayıcı besinlerle emzirmeye devam edilmesi gerekmektedir. Anne sütü en doğal en taze ve bebeğe en uygun besindir. Her bebek için kendi annesinin sütü idealdir ve bebeğe özel bileşimde salgılanır. Anne sütünün bileşimi; bebeğin erken doğumuna, gelişimine, gün içerisindeki öğünlerine göre değiş-mektedir."Büyüme ve gelişmenin ideal şartlarda olabilmesi için beslenmenin çok önemli olduğu aktarılarak, "Emzirme sırasında en fazla uyarıyı emzirilen meme aldığından, her emzirmede bir meme emzirilerek tamamen boşaltılmalıdır. Bir emzirme seansında gelen ön süt sulu ve şekerli, son süt proteinli ve yağlıdır.
    Emzirmenin sonuna doğru gelen süt daha yağlı olduğundan bebekte daha iyi doygunluk hissi olur.Bir meme boşalana kadar emzirmeye devam edilmesi hem iki memenin de tam olarak boşalmasına ve buna bağlı olarak süt yapımının artmasına ve daha yağlı olan son sütü alan bebeğin doymasını ve kilo almasını sağlar. Ön sütteki su oranın yüksek olması nedeni ile bebeğe ilk 6 ay su dahi hiçbir ek gıdanın verilmesine gerek yoktur." Anne sütü almanın bebek yönünden yararları; Anne sütü sindirimi kolay, uygun ısıda, mikropların bulaşmasından uzak bir yapıdadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde; ishal, Alt solunum yolu enfeksiyonu, Pnömoni (zatürre), idrar yolu enfeksiyonu, ani bebek ölümü insidansı mama ile beslenenlere göre daha düşüktür. Anne sütü alan bebeklerin ileri yaşamlarında obez veya kilolu olma olasılığı daha düşüktür.
    Emmenin yarattığı anne-bebek bağı bebeğin zeka gelişimini destekler. Bebeği hastalıklara karşı korur. Bebek için hem içerdiği besin maddeleri hem de kolay, temiz ve pratik olması nedeniyle idealdir. Çene ve ağız gelişimine ait bozukluklar, diş çürükleri ve orta kulak iltihabı daha az görülür. Konuşma problemleri daha az görülür. Unutmayalım ki; Sağlıklı Nesiller Emzirilen Bebeklerden Oluşacaktır!”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.