Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yavuz Kartal, “ilçemizde Şarbon Hastalığı ile ilgili Herhangi Bir Sıkıntı Bulunmamaktadır”

Havsa ilçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Kartal şu anda ilçemizde Şarbon (Antrax) hastalığı ile ilgili herhangi bir sıkıntı bulunmadığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2018 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2018 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Yavuz Kartal, “ilçemizde Şarbon Hastalığı ile  ilgili Herhangi Bir Sıkıntı Bulunmamaktadır”

Nilay YILMAZ

    Havsa ilçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Kartal konu ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, “ilçemiz ve köylerinde 19.500 Büyükbaş, 25.000 Küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. ilçe Müdürlüğümüzce Bakanlığımızın Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele Programı kapsamında Salgın ve Bulaşıcı Hastalıklarla mücadele edilmektedir. 
    Hayvanlarda görülen hastalıkların bir kısmı zoonoz diye adlandırılan ve hayvanlardan insanlara çeşitli yollarla bulaşan hastalıklardır. Bunların başında Tübercüloz, Bruselloz, Şarbon, Kuduz, Kuş Gribi gelmekle birlikte toplam 200 civarında zoonoz hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların insanlara bulaşmaması açısında Veteriner Hekimler kilit rol oynamaktadırlar. 
    ilçe Müdürlüğümüzce Hayvan hastalıklarını önlemek ve dolayısıyla zoonoz hastalıkların insanlara bulaşmasını engellemek amacıyla mesai mefrumu gözetilmeksizin çalışmalar devam etmektedir. 
    Bu kapsamda hayvan hastalıklarını tedavi etmekten çok hastalıkların bölgemize girmesine engel olmak daha büyük önem arz etmektedir. Trakya'nın en büyük hayvan pazarı konumunda olan ilçemiz Canlı Hayvan Pazarından dolayı ilçemizdeki hayvan hareketlerinin çok fazla olması hastalıkların bulaşma riskini de artırmaktadır. Buna rağmen ilçe Müdürlüğümüzce alınan tedbirler ve uygulanan yoğun aşılama programları sayesinde ilçemizde uzun yıllardır bulaşıcı hayvan hastalığı görülmemiştir. 
    Şu anda ülke gündemini meşgul eden Şarbon (Antrax) Hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz bir hastalık olup daha çok Koyun, Keçi, Sığır, Manda, Deve ve Geyiklerde görülmekte birlikte tüm sıcak kanlı hayvan ve insanlarda görülebilir.
    Hastalık etkeni bazı olgularda vücutta çabuk üreyerek klinik belirti oluşturmadan ölüm oluşturabilir. Hayvanlar da sendeleme, solunum güçlüğü, ayakta duramama, titreme ve yere düşerek kısa süre de ölümle sonuçlanır. Ölümden önce ve sonra ağız, burun ve anüsten kanlı bir akıntı gelir. 
    Bulaşma üç yolla olmaktadır;
Sindirim yoluyla(Bağırsak Şarbonu): Hayvanlarda enfekte su, yem, ot gibi gıdalarla etken alınırken insanlara hastalıklı hayvanların etlerinin tüketilmesiyle bulaşır
    Solunum yoluyla(Akciğer Şarbonu): Hayvanlarda nadiren görülür. Hastalık etkenleri deri, kıl, yapağı ve yün ile uğraşan insanlarda görülür. 
    Deri yoluyla(Deri Şarbonu): insanların hastalıklı kan ve etle temas etmek suretiyle deride oluşan çizik, sıyrık ve yaralardan bulaşır. 
    Akciğer ve Deri şarbonu Veteriner Hekimler için meslek hastalığı olarak nitelendirilmektedir.
    Hastalıktan şüpheli ölümler de hayvana temas etmeden ve hiç vakit kaybedilmeden ilgili il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine haber verilmelidir. Şarbon (Antrax) hastalığından ölen hayvanlar en az 2 metre derinliğindeki çukurlara üzerine sönmemiş kireç dökülerek gömülüp imha edilmesi gerekmektedir. 
    Hastalık çıkması durumunda ilçe Müdürlüğümüz hiç zaman kaybetmeden Bakanlığımız mevzuatları doğrultusunda gerekli idari ve fenni tedbirleri almaktadır.
    Satın alınan etlerin muhakkak Bakanlığımızca ruhsatlandırıl-mış kesim yerlerinde kesilmiş ve Veteriner Hekim muayenesinden geçmiş olmasına dikkat edilmelidir. 
    Şu anda ilçemizde Şarbon (Antrax) hastalığı ile ilgili herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Gerek Resmi Veteriner Hekimlerimizden gerekse Serbest Çalışan Veteriner Hekim arkadaşlarımızdan  hastalıkla ilgili her türlü bilgiye ulaşılabilinir.”dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.