Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurban ibadeti

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilçemiz Müftüsü Hayrullah Balta gazetemize açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2018 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2018 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Kurban ibadeti

Nilay YILMAZ

    ilçemiz Müftüsü Hayrullah Balta yaptığı açık-lamada,”Sözlükte “yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey'' anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak ya da bu şekilde boğazlanan hayvan'' demektir. Arapçada bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir.
    Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Mü'minler her kurban kesiminde Hz. ibrahim ile oğlu Hz. ismail'in Cenab-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.
    Kurban; toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkanı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçim-de görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızası, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.
     “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (el-kevser 108/2) ve “Kim imkanı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın'' (ibn Mace, Edahi, 2) gibi ifadelerle bu gereklilik vurgulanmıştır.
    Kurban kesme amelinin bir ibadet olduğu asla unutulmamalı ve bu şuurla hareket edilmelidir. Kesilecek hayvanlara asla eziyet etmemeli, canını Allah için feda eden bu hayvanlara layıki şekilde davranılmalıdır.
    Kesim sonrası çevre temizliğine dikkat edilmeli, nahoş görüntülerin oluşmasına fırsat verilmemelidir.
    Dostlukların kurulduğu, kardeşliğin pekiştirildiği, yardım-laşmanın zirve yaptığı bu bayramlar; dargınlıkların ve küskünlüklerin geride bırakıldığı günler olmalıdır. Bugün islam coğrafyasının en fazla bu değerlere ihtiyacı vardır.
    Büyüklerin ziyaret edildiği, küçüklerin sevindirildiği, öksüz ve yetimlerin gözetildiği günler olmalıdır.
    Diyanet işleri Başkanlığımızın vekaletle kurban kesim organizasyonu sebebiyle yurt içi kurban kesim fiyatı 850.00 TL ve yurt dışı kurban kesim fiyatı 625.00 TL olarak belirlenmiştir. Halkımız gerek müftülüğe gelerek, gerekse kendisi bankaya giderek veya internet aracılığıyla bağışta bulunabilir.
    Bu Kurban Bayramı'nın tüm islam alemine ve insanlığa hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak'tan diler herkesin bayramını kutlarım.”dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.