Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Egemen Ilgın, “Süt Konseyi Toplanarak Süt Fiyatını Güncellemeli”

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın Ulusal Süt Konseyinin bir an evvel toplanarak Çiğ Süt Referans fiyatını güncellemesi gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2018 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2018 10:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Egemen Ilgın, “Süt Konseyi Toplanarak Süt Fiyatını Güncellemeli”

Nilay YILMAZ

    Söz konusu fiyat artışının çiğ süt üretiminin sürekliliği açısından bir zorunluluk olduğunun altını çizen Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın yaptığı açıklamasında, “Süt üretiminin en temel girdisi yemdir ve yem de; süt üretiminde toplam maliyet içerisinde yaklaşık yüzde 65'i oluşturmaktadır. Bu nedenle sürekli olarak yem fiyatlarının yükselmesi, buna karşılık çiğ süt fiyatlarının güncellenmemesi üreticileri mağdur etmektedir. Dünyada standart olarak kabul edilen bir süt-yem paritesi vardır. Nedir bu parite? Üretici ürettiği 1 litre sütle hayvanına 1.5 kilo yem alabilmelidir. Ancak ülkemizde üretici 1 litre süt ile bir kilo yem dahi alamamaktadır. Son güncellemelerle 50 kilogramlık bir süt yemi 80 TL sınırına yaklaşmıştır. Ulusal Süt Konseyi bu durumu ve bu pariteyi dikkate alarak bir fiyat belirlemelidir. 
    Bu pariteye göre 1,53 kuruş olan Çiğ Süt Fiyatının en az 2 lira olması  gerektiğini de ifade etti. Fiyat yetersiz olduğunda para kazanamayan üretici anaç ineğini kesime götürüyor. Bu durumda da  uzun vadede et üretimine etki ediyor.  Bu yüzde  Türkiye'de süt sorununu çözmeden et sorununu çözmek mümkün değildir”
    Ayrıca sektörün tüm sorunlarını üreticinin sırtlandığını söyle-yen Egemen Ilgın, Sanayici maliyetlerinin artmasını fiyatlara hemen yansıtabiliyor. Dolayısıyla markette peynir, yoğurt, ayran, tereyağ gibi  süt ürünlerinin fiyatları belirgin bir şekilde artıyor. Bu durumda üretici de tüketici de mağdur oluyor. Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makas sürekli açılıyor.
    Fiyatların artışı nedeniyle ülkede süt ürünleri tüketiminin düştüğünü de belirten Ilgın, Gelişmiş ülkelerde kişi başı yıllık süt ve süt ürünleri tüketiminin 300 litre civarında olduğunu, Türkiye'de ise bu  tüketimin 78 litresi süt olmak üzere diğer süt ürünleri ile birlikte yılda ortalama 120 litre civarında olduğunu söyledi. Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasındaki kapatılmasında Kooperatifçiliğin çok önemli bir rol oynadığını da söyleyen Ilgın, Üreticinin kazanması,  tüketicinin de daha düşük fiyata daha güvenilir ürün satın almasını ancak düzgün işleyen bir kooperatifçilik sistemi ile gerçekleştirebiliriz.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.