Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Egemen Ilgın Tarım Hakkında Değerlendirmelerde Bulundu

Bölgemizde Buğday Hasadının bitmesine sayılı günler kala Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın bölgemiz tarımı hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2018 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2018 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Egemen Ilgın Tarım Hakkında Değerlendirmelerde Bulundu

Nilay YILMAZ

    Bölgemizde buğday hasadında sona gelindiğini belirten Egemen Ilgın,“Bu yıl buğday üreticimiz buruk bir hasat dönemi geçirmiş,  buğdayda geçen seneye göre ortalama yüzde 50  düzeylerinde verim düşüklüğü yaşanmıştır.” dedi.
    “Çiftçilerin  dönüm başına 200-300 kilogram aralığında buğday aldığını ifade eden Ilgın “Buğdayın gelişim sürecinde yağışa ihtiyacı var. Ancak bu yıl o dönemlerde yeterli yağış düşmedi, sonrasında yağışlar dengesiz yağdı ve maalesef  verimde  bu rakamlar görüldü.
    Buğdayda yaşanan olumsuzlukların bununla da sınırlı olmadığını söyleyen Ilgın; Verilen fiyatlar da çiftçi açısından rekolte kaybını telafi edememiş, ilimizde bazı ilçelerde kışın ılık geçmesine bağlı olarak  yüzde 5'leri bulan oranda süne oluşması sonucu fiyatlar daha da düşmüştür. 
    Süne konusunda daha etkin mücadele yapılmasını ve çiftçilerin sürekli bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Ilgın, Buğday hasadı başladıktan sonra yağan yağmurların ise buğdaylarda çimlenmeye neden olduğunu  bu durumun üreticileri mağdur ettiğini, fiyatı düşürdüğünü  ve hatta bazı ürünlerin kabul edilmemesine yol açtığına dikkat çekerek “Burada çiftçinin ne suçu var. Buğday gelişim döneminde yağmur yağmadı, verim düştü. Hasat döneminde yağmur yağdı çimlenme oldu. Bu durumlar hep çiftçinin zararına. Bu zararı hafifletebilmek adına Toprak Mahsulleri Ofisi çimlenme baremini yukarı çekmelidir. Çiftçilerimiz bu taleplerini iletmişlerdir” diyerek çiftçilerin bu talebinin karşılanmasını istedi.
    Süloğlu ilçesindeki üreticilerin  Süloğlu'nda yıllardır Toprak Mahsüller Ofisinin alım yapmaması nedeniyle  mağduriyet yaşadığını da değinen Ilgın, Süloğlu'nda köyleri gezdim. Çiftçimiz mağdur olduğunu söylüyor. Süloğlulular ürünlerini, 25 kilometre uzaklıktaki Lalapaşa'ya ya da 30'ar kilometre uzaklıktaki Edirne'ye ve Havsa'ya getirmek zorunda kalıyorlar. Bu nakliye sırasındaki  bir çok sıkıntı ve hatta bazı kazalar yaşanıyor. Haklı olarak Çiftçimiz  TMO'nun diğer ilçelerde olduğu gibi Süloğlu'nda alım yapmasını istiyorlar.
    Ayçiçeğinde ise bu yıl rekor bir verim beklendiğini ifade eden Ilgın “Sene Gündöndü senesi, inşallah son yılların en verimli hasadını yaşayacağız.” Özellikle büyüme dönemimdeki yağışların ayçiçeklerine büyük faydası olduğunun altını çizen Ilgın , Ancak yüksek verim mutlaka fiyatlarla desteklenmelidir.  Ben piyasa da güzel bir fiyat oluşacağını umut ediyorum. Çiftçimiz büyük bir beklenti içerisinde. Çiftçiyi korumak gerek. Özellikle Gümrük Vergileri konusunda çiftçiyi koruma üzerine kurulu  bir politika uygulanmalıdır.
    Tarımın temel sorunun ise Yüksek girdi maliyetleri ve tarımsal üretimde plansızlık olduğunun altını çizen ılgın “Maliyetler düştüğünde ve planlı bir üretim modeli uygulandığında Türkiye hiç bir Tarım ürününde ithalata gerek duymayacak hatta bir çok üründe ihracat yapar noktaya gelecektir”dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.