Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Havsa Ziraat Odası Başkanı Uzel, Hasat Sezonunu Değerlendirdi

ilçemiz Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel buğday hasadı ile ilgili olarak sezonun değerlendirmesini yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2018 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2018 11:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Havsa Ziraat Odası Başkanı Uzel, Hasat Sezonunu Değerlendirdi

Nilay YILMAZ

    Uzel gazetemize yaptığı yazılı açıklamada, “2018 yılı üretim sezonunda halen devam eden buğday harmanı hakkında kısa bir değerlendirme yapacak olursak; olumsuz hava şartlarının tüm etkileri verime ve kaliteye yansımıştır. 2017 yılı, ekim ve kasım aylarında başlayan yağışlar aralıksız devam etmiş ve çiftçilerimizin yabancı ot kontrolü ve gübreleme konusunda mücadelesini geçe bırakmıştır. Aşırı yağışlar, yabancı ot ve hastalıkların zararı geç gübreleme ile birleştiğinde çoğu buğday tarlasında bitkilerde yeterli kardeşlenme olmamıştır. Buda bölgemizde buğday veriminin dekara 250-350 kg civarında olmasına neden olmuştur.
    Ayrıca buğday tarımında bölgede istenilen yağış dönemi olan Nisan-Mayıs aylarında da yağış düşmemesi buğdayda verim düşüklüğüne neden olduğu gibi Ayçiçek ekimini de olumsuz etkilemiş ve istenilen Ayçiçek çıkışları sağlanamamıştır.
    Son günlerde geçirdiğimiz yağışlı günler de hasat dönemini olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Kalite kaybına sebep olmasını yanında buğdayda embriyo uyanmasına yol açmıştır. Kendi buğdayından tohumluk ayırmak isteyen çiftçilerimizin bu konuda dikkatli olmalarını öneririz.
    Trakya genelini kapsayan embriyo uyanması probleminden dolayı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alımlarında aksama olmaması için kurum olarak Bakanlık ve TMO Genel Müdürlüğüne müracaat işlemleri yapılmıştır. Sıkıntılı bir sezon geçiren çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için hükümetimizden buğday alımı konusunda gerekli çözümleri bir an önce hayata geçirmesini beklemek-teyiz.
    Hepimizin geçim kaynağı çiftçilik, zor ve çaba isteyen bir meslek olup her sene karşımıza farklı koşullar çıkarmaya devam ediyor. Bütün çiftçilerimizin bereketli hasat sezonu geçirmelerini dilerim.”dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.