Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Ayçiçeği ve Çeltikte Verimlerin Yüksek Olmasını Bekliyoruz”

Havsa ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yavuz Kartal bölgemizde buğday sezonunu değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2018 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2018 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
“Ayçiçeği ve Çeltikte Verimlerin Yüksek Olmasını Bekliyoruz”

Sertkan YILMAZ

    Kartal gazetemize yaptığı açıklamada, “ilçemizde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 3.275 çiftçimiz ve 415.000 da ekili alanımız bulunmaktadır. Ekilen ürünlerin başında 207.000 da ile buğday ve 180.000 da ile Ayçiçeği gelmektedir. Bu yıl Şubat Mart aylarının sürekli yağ-murlu geçmesi münasebetiyle gübreleme ve ilaçlama faaliyetlerinin zamanında ve yeterince yapılamamıştır. Nisan Mayıs aylarında mevsim normallerinin altında yağmur düşmesinden dolayı bitki gelişiminde aksamalar olmuştur. Hasat dönemindeki yağmurlardan dolayı üreticilerimiz ürünlerini zamanında hasat edememiş ve bu da rekolte kaybına neden olmuştur.
    2017-2018 kış sezonunun ılıman geçmesi nedeniyle hububatın en önemli zararlısı olan Süne zararlısının sayısında da artış yaşanmıştır. ilçe Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından iki grup halinde 4 periyotta yapılan çalışmalar neticesinde süne zararlısı miktarının ekonomik değer eşiği üzerinde çıkması münasebetiyle uzun yıllardan sonra bu yıl tüm köylerimizde hiç zaman kaybetmeden süne zararlısına karşı ilaçlama yapılması önerisinde bulunulmuştur. 
    Bazı köylerimizde dolu yağışından dolayı ürünlerde zarar meydana gelmiş olup yapılan müracaatlar doğrultusunda zarar ziyan tespitleri yapılmış olup zarar oranı %30 üzerinde olan üreticilerimizin yine talepleri doğrultusunda Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredilerle ilgili borç erteleme işlemleri yapılacaktır.
    Bütün bu olumsuzluklardan anlaşılacağı üzere ilçemizdeki buğday sezonu bu yıl üreticilerimiz açısından sıkıntılı geçmiştir. Geçen yıl verim ortalamasını yaklaşık ikiye katlayarak sevinen üreticilerimiz bu yıl düşük verimlerden dolayı sıkıntılı günler geçirmişlerdir. 
    ilçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca 22 köyde 26 biçerdöverde denetimler yapılarak, dane kayıplarının asgari düzeye indirilmesi sağlanmıştır. Toprak Mahsulleri Ofisinin de alım yapması ile birlikte satış fiyatlarında üreticilerimizin mağdur olmamaları sağlanmaya çalışılmıştır.
    Ayrıca Bakanlığımız da verdiği desteklemelerle olası çiftçi mağduriyetlerinin önüne geçmeye çalışmaktadır ki Bu kapsam da; ilçemiz çiftçilerine 2017 yılı tarımsal desteklemeler adı altında çeşitli kalemlerde toplam 29.000.000 TL civarında destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. 
    Buğdaydaki düşük verimin çiftçiyi üzmesine karşın buğday hasat dönemine denk gelen yağışların Ayçiçeği gelişimi için önemli katkı sağladığından Ayçiçek veriminin Çiftçimizin yüzünü güldüreceği kanaati oluşmuştur. Ayçiçeği ve Çeltikte verimlerin yüksek olmasını bekliyoruz ve Tüm üreticilerimize bereketli bir üretim sezonu geçir-melerini diliyorum.”dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.